Υλικοτεχνική υποδομή Για την υλοποίηση του σεναρίου χρησιμοποιείται η αίθουσα πληροφορικής και/ή η αίθουσα τάξης.
Σενάριο- πρόβλημα Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ έμαθαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αποφάσισαν να εκπροσωπήσουν τους Γαλάτες στο άθλημα της κολύμβησης. Υπάρχει όμως ένα μικρό θεματάκι... Δε γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την κολύμβηση! Βοηθήστε τους να αποκτήσουν όσα περισσότερα γίνεται γύρω από το άθλημα της κολύμβησης, παροτρύνετέ τους να συμμετέχουν και στα 10 βιωματικά μαθήματα κολύμβησης στα οποία θα συμμετέχετε και εσείς με την τάξη σας και δώστε τους ιδέες για να κάνουν μία καλή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2020.
Τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον Αστερίξ και τον Οβελίξ και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε τέσσερις (4) φάσεις. Φάση 1: “Παίζοντας με τις λέξεις” Φάση 2: "Βρες τη λύση" Φάση 3: "Κολύμπησε στο χρήμα" Φάση 4: "Συναισθήματα-Εντυπώσεις"
ΦΑΣΗ 1"Παίζοντας με τις λέξεις" (1ο φύλλο εργασίας - 4 δραστηριότητες - 2 διδακτικές ώρες)
1η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες παρατηρούν μέσω 2 βίντεο, τα 4 στυλ κολύμβησης. 2η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες, καλούνται να λύσουν ένα κρυπτόλεξο σχετικό με το λεξιλόγιο του υγρού στίβου. 3η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν σε μία ερώτηση δύο σκελών σχετικά με τα στυλ κολύμβησης, πόσα είναι και ποια είναι αυτά. Η 1η, 2η και 3η δραστηριότητα της 1ης φάσης προτείνεται να εφαρμοστούν την 1η διδακτική ώρα 4η Δραστηριότητα: Προτείνεται οι μαθητές/τριες να δουν ένα βίντεο των καλύτερων στιγμών αθλητριών και αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία αφόρμησης συζήτησης μέσα στην ολομέλεια της τάξης για τα οφέλη της κολύμβησης και τη δυνατότητα επιλογής της ως μιας δια βίου φυσικής δραστηριότητας. Μετά τη συζήτηση, τα παιδιά μπορούν να ολοκληρώσουν το φύλλο εργασίας με μία δραστηριότητα κριτικής σκέψης όπου καλούνται να “φτιάξουν” το σακίδιο του αθλητή κολύμβησης. Καλούνται να ζωγραφίσουν και να σκεφθούν μόνα τους για το ποια πράγματα θα πρέπει να έχει το σακίδιο ενός αθλητή κολύμβησης. Με αυτήν τη δραστηριότητα μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε μέσα στην τάξη για το τι θα χρειαστούν οι μαθητές/τριες στο κολυμβητήριο και πώς μπορούν να ετοιμάζουν το σακίδιό τους μόνοι τους, όταν θα ξεκινήσουν τα βιωματικά μαθήματα κολύμβησης. Η 4η Δραστηριότητα της 1ης φάσης προτείνεται να εφαρμοσθεί τη 2η διδακτική ώρα
1η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν ένα τρέιλερ στιγμών αθλητών και αθλητριών κολύμβησης το οποίο προάγει συγχρόνως και κάποιες αξίες του αθλητισμού που αποτελούν και αξίες ζωής. Αμέσως μετά, καλούνται να παίξουν το παιχνίδι μνήμης με τίτλο “Little Swimmers”. 2η Δραστηριότητα: Προσφέρεται στους μαθητές/τριες ένα βίντεο με κανόνες ασφαλείας και συμπεριφοράς που οφείλουν να τηρούν όταν κολυμπούν σε πισίνα. Αυτά τα οποία θα ακούσουν και θα δουν θα τους χρειαστούν στο ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να απαντήσουν στην επόμενη 3η φάση. Η 1η και η 2η δραστηριότητα της 2ης φάσης προτείνεται να εφαρμοστούν στην 3η διδακτική ώρα.
3η δραστηριότητα: Οι μαθητές και μαθήτριες συναντούν τη πρόκληση σε ένα παιχνίδι μαθηματικών πράξεων (πολλαπλασιασμού) εκεί όπου καλούνται να γίνουν ο ήρωας του παιχνιδιού και να λύσουν γρήγορα και σωστά τις μαθηματικές πράξεις έτσι ώστε να βγουν νικητές στα 50μ κολύμβησης. 4η Δραστηριότητα: Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους αθλητική ταυτότητα παίρνοντας για λίγο και τον ρόλο του πρεσβευτή του τόπου τους. Η 3η και η 4η δραστηριότητα της 2ης φάσης προτείνεται να εφαρμοστούν την 4η διδακτική ώρα.
ΦΑΣΗ 3 "Κολύμπησε στο χρήμα" (Ερωτηματολόγιο μαθησιακών αποτελεσμάτων και Αξιολόγηση δράσης - 2 δραστηριότητες - 1 διδακτική ώρα)
1η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν πρώτα σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο είναι σε μορφή παιχνιδιού “Ποιος θέλει να γίνει κολυμβητής;”. 2η Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες, καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της όλης δράσης. Η 1η και η 2η δραστηριότητα της 3ης φάσης προτείνεται να εφαρμοστούν την 5η διδακτική ώρα.
Δραστηριότητα: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν σκέψεις, συναισθήματα, στιγμές και κάθετι καινούριο που έμαθαν και κατάφεραν για τον εαυτό τους και για την ομάδα τους. Σε ένα χαρτόνι χωρισμένο στη μέση δημιουργούν δύο στήλες. Στην πρώτη στήλη βάζουν τον τίτλο “Συναισθήματα και σκέψεις για μένα. Τι έμαθα; Τι κατάφερα;” και στη δεύτερη στήλη “Συναισθήματα και σκέψεις για την ομάδα μου. Τι μάθαμε; Τι καταφέραμε;”. Μετά, γράφουν σε χαρτάκια τύπου post it, ο καθένας για τον εαυτό του “Τι τους έμαθε το πρότζεκτς; και “Τι πιστεύουν ότι κατάφεραν μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο κολυμβητήριο;”. Μόλις τελειώσουν, τα κολλούν στη σωστή στήλη. Για αυτήν την τέταρτη φάση θα χρειαστεί μία διδακτική ώρα. Η δραστηριότητα της 4ης φάσης προτείνεται να εφαρμοσθεί την 6η διδακτική ώρα.
Συνολική Διάρκεια 6 διδακτικές ώρες
Διασπορά προγράμματος 1η διδακτική ώρα (Φάση 1, Δραστηριότητες 1,2,3 του 1ου φύλλου εργασίας) 2η διδακτική ώρα (Φάση 1, Δραστηριότητα 4 του 1ου φύλλου εργασίας) 3η διδακτική ώρα (Φάση 2, Δραστηριότητες 1,2 του 2ου φύλλου εργασίας) 4η διδακτική ώρα (Φάση 2, Δραστηριότητες 3,4 του 2ου φύλλου εργασίας) 5η διδακτική ώρα (Φάση 3, Δραστηριότητες 1,2. Ερωτηματολόγιο μαθησιακών αποτελεσμάτων και Αξιολόγηση δράσης) 6η διδακτική ώρα (Φάση 4, Δραστηριότητα. Εντυπώσεις-Συναισθήματα του 3ου φύλλου εργασίας)
Πρόσθετα στοιχεία Σε ένα επόμενο σενάριο ίσως θα μπορούσε να συνδυαστεί το θέμα της κολύμβησης με τη δια βίου άσκηση. Ένα τέτοιο σενάριο ίσως να ευαισθητοποιούσε τους μαθητές/τριες απέναντι σε βασικές έννοιες της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και να τους έδειχνε τη σημασία της άσκησης στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική τους υγεία.
Ολόκληρο το σενάριο και τα φύλλα εργασίας μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε από το παρακάτω αρχείο